Sykkel-NM 2017

Sykkel NM 2017

I perioden 18. til 25. juni 2017 ble NM i landeveissykling arrangert i Trøndelag, med arenaer både i Nord-Trøndelag (Levanger, Stjørdal) og i Sør-Trøndelag (Trondheim). Dette ble oppfattet som en markering av at de to fylkene var på oppløpssiden med hensyn til å bli slått sammen til ett Trøndelags-fylke (gjennomført 1. januar 2018).

Tre sykkelklubber hadde gått sammen om arrangementet: IL Stjørdals-Blink, Trondhjems Velocipedklub (TVK) og IL Sverre.

De tre klubbene fordelte ansvaret for de ulike sykkelrittene i mesterskapet mellom seg. IL Stjørdals-Blink tok seg av alle fellesstartene, TVK arrangerte temporittene og IL Sverre gaterittene. Det var konkurranser både for kvinner og menn, i senior- og juniorklasser, samt i U23 (deltakere i aldersgruppen 19 – 22 år).

Fellesstart

Fellesstartene fulgte en rundløype med flere stigninger og en del svinger på asfaltert landevei i Stjørdal. Løypen fulgte fylkesveiene 23 og 705, og hadde en total lengde på 19,8 km.

Temporitt

Temporittene både for lag og individuelt var lagt til bydelen Heimdal / Byneset i Trondheim. Start og mål var ved Åsheim skole. Den lengste av temporitt-løypene (menn senior) var på 43 km, mens den korteste (kvinner junior) var på 20 km.  Kvinner senior og menn junior syklet en løype på 30 km.

Gateritt

Gateritt-løypa fant sted i Levanger sentrum, og hadde en lengde på 1350 meter (med 8 venstresvinger og 4 høyresvinger).

Gjennomføringen

Hele Norges-eliten deltok, og temporittet ble vunnet av den kjente proffsyklisten Edvald Boasson Hagen, som bl.a. har tre etappeseire bak seg i Tour de France.

Sykkel-NM 2017 var gratis for publikum. Det var også gratis parkering på anviste publikumsplasser. Arrangementet ble i sin helhet karakterisert som en gedigen folkefest, med stor publikums-tilstrømning til alle de tre arrangementsstedene.

De tre ansvarlige sykkelklubbene konstituerte en felles arrangements-organisasjon, som gjorde avtaler med en rekke sponsorer. Det ble dessuten bevilget penger fra de to Trøndelags-fylkene og fra de berørte kommunene, som også stilte nødvendige fasiliteter til disposisjon.  

Mesterskapet kunne imidlertid ikke vært avviklet uten en kjempeinnsats fra flere hundre frivillige. Det ble lagt ned mellom 6000 og 7000 dugnadstimer før og under arrangementet. Mange av de frivillige var knyttet til det lokale sykkelmiljøet, noe som i praksis viste et tett samarbeid mellom bredde- og toppidrett.

Back To Top